Trilleri-spelet (Tribbles) - Ett nytt VIC20-spel ÅR 2002!!!

En blandning mellan Lemmings och flipper! För 1-8 spelare (2-7 i den engelska versionen "Tribbles"). Detta är nog faktiskt det roligaste spel jag någonsin gjort (oavsett dator). Att spela det ensam är inte så jättekul, men om man är 2-3 stycken så är det riktigt kul och lite klurigt. Varför gör man då ett spel till en dator som är över 20 år gammal? Det kan man fråga sig. Men jag har ju gjort spelet i första hand till mig själv och spelidén passar VIC20 som handen i handsken. En bra spelidé, kul att spela - men ingen vidare grafik. Där har vi de tre vanligaste egenskaperna för ett bra VIC20-spel. Om jag hade gjort det på en annan dator istället, så hade jag nog hållit på att programmera än...

Såhär går spelet till. En slumpmässig bana skapas enligt vissa regler. Den innehåller olika saker som reagerar olika när bollen kommer på dem:
Rörliga gröna pil=bollen åker åt vänster.
Lila studsmatta=bollen studsar lite slumpmässigt (men mest till vänster).
Rött=bollen äter sig igenom långsamt.
Gul diamant=bollen äter upp den och du får 10 poäng.
Hjärta=bollen äter upp det och du får 50 poäng.
Stjärna=75 studspoäng.
Svart kryss= Svart hål - bollen försvinner och du förlorar 200 poäng.
Svart frågetecken= slumptransportör.
Blå uppåtpil= slumpstart.
Rörligt rutigt= bollen åker till höger och det rutiga försvinner först till hälften och sedan nästa gång helt och hållet.

Alla dessa olika saker finns inte med på alla banor och vissa saker dyker inte upp förrän man spelat ett tag. När banan har ritats upp så får spelarna placera ut var sin boll längst uppe på skärmen och sedan körs det igång. Bollarna studsar omkring och det låter och har sig. Om man trillar ut från skärmen på ena sidan så kommer man in på den andra sidan. Bollarna kan studsa lite på varandra också. I dethär läget kan man inte påverka spelet (förutom att trycka på T för turbo), utan det är bara den första bollplaceringen som är avgörande. När alla bollarna har lagt sig längst ner (eller försvunnit i svarta hålet) så räknas poängen ihop och visas. (En total poängställning och en för den senaste nivån). Sedan kommer alla vidare till nästa nivå. Och så håller man på tills man vill sluta. Man använder joysticken eller tangentbordet (eller både och) för att placera ut bollarna.

Något som är väldigt bra med spelet är att alla kan spela det! Unga som gamla. Man behöver inte kunna kontrollera joysticken bra eller reagera snabbt. Det är bara att försöka klura ut var man skall placera bollen för att få flest poäng. Man måste också tänka på att den som skall placera sin boll efter dig kan sätta sin boll så att den går och tar alla de poäng som du tänkte ta före dig. Så man måste tänka sig för och göra en noggrann avvägning. Men det beror ju på slumpen också (på grund av studsmattorna, studspoängstjärnor etc).

Trillerispelet är ett väldigt välgjort spel som kan mäta sig med många kommersiella spel från tiden då det begav sig.

Ladda ner: Den engelska versionen: tribbles.zip (6K)
Den svenska versionen (som även har något andra färger, samt att man inte kan välja färg på sin tribble) kan du ladda ner på min vic-spel-sida.
Här kan du höra spelmusiken: RealAudio 28K modem.


Tillbaka till
Anders' VIC20 Software