Det hela började 1988 när kampen bland hemdatoranvändare stod mellan Commodore och Atari. För min del (och för de flesta) var det Commodore C64 som gällde. Jag och mina kompisar ville "tracka" en atari-snubbe och skrev det första nummret av AtariNews, som var en parodi på datortidningar i allmänhet (men framför allt på Datormagazin) samt en sanslös nedvärdering av Atarin som dator. Eftersom vi aldrig ens hade sett någon atari så hittade vi på olika modeller och chip efter hand. T.ex. 23-bitarsdatorn Atari CP23 (Amiga CD32 kom långt senare :-) eller varför inte lagringssystemet P.I.S.S som fungerade så att man skrev ut steck-koder på skrivaren när man skulle spara något och sedan scannade in det igen med en A1-scanner när man skulle ladda in något. Och grafikchipet "Picasso" hittade vi på flera år innan det faktiskt kom ett grafikkort till Amigan med samma namn :-)

De senaste åren blev det bara jag själv som satt och försökte vara lustig ibland genom att skriva ett och annat nummer av denna bisarra datortidning. Jag bytte namnet till "CPUser" också av någon anledning... Men varför inte... alla andra datortidningar brukar ju också byta namn med jämna mellanrum. Det var de tre senaste tidningarna som jag gjorde själv. Här har jag nu i alla fall tagit och lagt upp alla AtariNews/CPUser som jag har sparat på. (I omvänd kronologisk ordning.) Jag har främst lagt upp detta för oss som var med och skrev tidningen och för den höga nostalgifaktorns skull. Det roligaste var nog att skriva tidningarna, men det kan hända att någon annan kan tycka att detta är kul också.
CPUser nr 1, 1995, sida 1, sida 2
Framför allt en parodi på Windows95 (och OS/2 Warp). Motsvarigheten på Atari fick namnet Atari TOS'95 Warp. Här hittar du även insändare, TOS-skolan och en het spelnyhet.

CPUser nr 1, 1992
Frågor till Gösta samt premiär för Ulgotts ABL-skola. Några av insändarna är hämtade från ett tidigare nummer.

AtariNews, 1991?
RDTV - Multimedia-maskinen, Frågor till Gösta, "Spelfusk och Pokes" samt logik-hörnan.

AtariNews, 1990?
Atari CP23 samt lagringssystemet P.I.S.S introduceras

AtariNews, 1990?
En tråkig spelrecension... Denna kan du nog hoppa över...

AtariNews, 1989?
AtariNews avslöjar hemligheterna bakom "SNSCACCBAEC"

AtariNews, nr 1, 1989
Insändare och spelrecensioner.

AtariNews, 1988
Spelrecensioner och nya tillbehör.

AtariNews nr 1, 1988, sida 1, sida 2, sida 3 (extra bilaga)
Det första handskrivna orginalet! 10-i-top spel-listan, nya tillbehör och många spelrecensioner.

(Bild från första nummret)

Om du inte tycker detta är kul så kan det bero på att du inte är en äkta dator-nerd från 80-talet... Men då kan du ju vara glad för det istället... :-)
En sak till... Omkring 1994 hade jag AtariNews som en hemsida. Tyvärr har jag inget kvar av den, men jag kommer ihåg en kort notis om datorn "Atari Falcon" som ju finns på riktigt. Den gick någonting i den här stilen:

"Ataris kontrakt med Falcon har gått ut. Atari har dock lyckats få ett kontrakt med ett annat svenskt bryggeri. Den nya datorn kommer att heta "Atari Pripps" och kommer naturligtvis att vara blå till färgen."

Hmmm.... På den datorn går det nog bra att använda "bubble-sort"- algoritmen. (Skit-kul programmerar-skämt :-)
Tillbaka till Anders datormuseum